1301 | House in El Carmen | QUADRAT
43
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-43,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Proyecto / Project

1301 | HOUSE IN EL CARMEN

Cliente | Client

Privado

Ubicación | Location

Valencia, Spain

Area | Surface

90 m2

Fotografía | Photography

Mariela Apollonio

Reconocimientos | Awards

Nominación “Obra del Año”. Plataforma de arquitectura

Publicaciones | Publications

Architizer, Archdaily, Metalocus, Divisare, Designboom, Archello, Tectónica

This house is located within a three-storey building in the old quarter of Valencia, built in 1900. The project entails the reconstruction of the old roof and the demolition of all interior walls, leaving the interior empty and spacious.

The new roof is restored to its original condition with the use of Arabic curved tiles, revealing the interior wooden beams and ceramic tiles. The soffit, which was previously hidden by a false ceiling, has now become the main feature of the house.

Hoping to create maximum natural light, two levels are created, the lower for living and the upper for sleeping, connected by a staircase that aims to be a simple steel sculpture.

The house is a flexible environment, with the possibility of having one continuous space or various compartmentalised spaces, according to the needs of its occupants. Wood is the predominant material in this project and a single piece of furniture, also made of wood, provides all the storage that the house needs.

La vivienda se ubica en un edificio de tres alturas construido en el año 1900 en el casco antiguo de Valencia. El proyecto parte de la rehabilitación de la cubierta existente y del posterior derribo de toda la tabiquería interior, dejando el espacio vacío, con toda la dimensión y la altura posible.

La nueva cubierta recupera su estado original con la teja curva árabe, quedando vistas las vigas de madera y los bardos cerámicos hacia el interior. La cubierta, antes oculta por un falso techo, es ahora protagonista del espacio.

Buscando la máxima iluminación natural posible, se establecen dos planos, uno inferior para vivir y otro superior para dormir, conectados por una escalera que es una sencilla escultura de acero.

La vivienda es un lugar flexible, un solo espacio continuo o varios espacios compartimentados, según las necesidades de quien lo habita. La madera es el material predominante y un único mueble, da todo el servicio que la casa necesita.